Salam satu Malaysia. Hehehe. Apa khabar kalian di Malaysia dan di mana2
sahajalah yang korang berada sekarang. Moga sihat hendakNya. Hari ni korang
sarapan apa? Hari ni ana sarapan nasi lemak mimpi jadi kenyataan. Haha mesti
pelik kan dengar. Sebelum nak share resepi nasi lemak simple kat korang ni, nak
cter dulu kenapa nasi lemak mimpi jadi kenyataan. Hari ni bangun pagi mengejut.
Ayat pertama yang keluar dari mulut, “Acik, sedapnya nasi lemak.” Tetiba dia
ternganga, “Ehhh, angah ni dah kenapa?? Tetiba bangun minta nasi lemak.” Mana tak
merapunya. Bangun tido orang siap2 nak solat. Ni mintak nasi lemak. “Acik, ingatkan
angah makan nasi lemak betul2 tadi.” Hampa mimpi tak jadi kenyataan rupenye. Selesai
solat subuh, suasana masih sunyi, terus masuk dapur geledah cari barang nak
buat nasi lemak. Sini lepas subuh pun sunyi lagi, gelap lagi kat luar macam
malam. Cari punya cari, ada lah yang tak cukup. Tapi buat jugak. Alhamdulillah mimpi
jadi kenyataan. Hehehe. Allah makbulkan juga apa yang diingini. Nasib tak
kempunan yang bukan2. Sebab tu terhasilnya nasi lemak ni. Jom buat nasi lemak
semudah mungkin. Tak payah susah2 nak gi beli kat kedai. ni resepi Nasi Lemak
Simple (‘’,)
Bahan nasi:
-Beras
-Santan
-Bawang
(hiris nipis)
-Halia
(hiris nipis)
-Garam
Bahan sambal:
-Minyak untuk
menumis
-Cili kering
yang direbus (blender)
-Bawang merah
(diblender)
-Bawang putih
(ditumbuk)
-Air asam
jawa
-Serbuk lada
-Gula
-Garam
Cara nasi:
- Basuh beras dan isi air macam nak masak nasi biasa.
- Campurkan santan, bawang yang dihiris, halia yang dihiris dan garam. Sedap lagi tambah daun pandan. Tapi kat mesir ni tak ada pandan.
Cara sambal:
- Panaskan minyak. Minyak ana buh banyak sikit sebab sedap sikit kalau lebih minyak.
- Tumis bawang putih yang ditumbuk.
- Masukkan bahan yang diblender (cili kering+bawang merah).
- Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa.
- Biarkan sekejap. Kemudian masukkan ikan bilis yang digoreng.
- Masukkan gula dan garam.
- Rasa dah puas hati, tutup api. Siap dihidangkan bersama ikan bilis, timun, telur.
*Untuk bahan yang dah diblender ni ada petua dari ibu. Tambahkan minyak sikit supaya lumat sikit biji cili tu. Tapi ana tak buat yang ni. Ana guna cara kakak ana ajar, sebelum rebus, gunting tengah untuk kurangkan biji cili. Tak elok kalau biji cili terlebih pulak. Jadi buatlah mana korang suka.
*Ohh lupa. Kan
ana ada cakap serbuk cili tadi. Serbuk cili tu tak perlu pun tak apa. Ana campur
serbuk cili sebab cili kering kat Mesir ni tak merah. Jadi nak bagi warna merah
tu ada.
Dah pun
siap. Hehehe. Mudah kan. Ok. Selamat menjamu selera (‘’,)
No comments:
Post a Comment